Rakennetaan Rooma uudestaan

(1)

Päätin aloittaa jotain alusta; menneisyyden kertaamisen, nykyhetken kuvaamisen ja tulevan tulkitsemisen. Tähän liittyy paljon asioita, ph-yksiköistä hedelmällisiin pakaroihin. Metallisia nastoja renkaassa, ne rouhii, pilaa luontomme. Valtavaa elämän henkimistä. Syntilista on pitkä, mutta lyhennettävissä oleva. Aurinko on lämmin aina, mutta alkukesästä on vasta kuuma. Näkeekö opettajamme lasien kautta vai niiden läpi? Jälleenkäsitelty elinkaari on haihtumassa hiljaisuuteen. Tämä johtunee auktoriteeteista. Ydinvoimaan joudutaan turvautumaan, elämämme laatu on litteä, myös maammekin. Savipohjaan on hukkunut monta korkeaa tavoitetta. Norja on lopettanut sähkön huoraamisen, keneltä nyt? Rikastettua uraania, köyhtynyt Marasmus. Avunhuutoja Amerikasta? En usko. Jänikset on aseistettu hampaisiin asti.

*

Platonin mukaan minussa on varmasti potentiaalinen historoitsija. Taas valtavirta hiljeni, tarvitsen puhetta. Raaka-aine tarjoillaan kypsänä ketjureaktiona. Uraanisauvat valaiskoot pimeän matkan maasta maaksi. Rahapuun lehdet ovat vaihdettavissa ihmishenkiin. En tiedä mitään kuoleman jälkeisestä ajasta, jos puhun elämästä lineaarisesti. Geneettinen taakka on varmasti vieläkin liian monissa silmissä todistajana. Mekaaninen susi, Kylmä ja Kuuma. Siinä tapani kiittää, ehkä parempi tapa, kuin muilla. Maassa maan tavalla. Merenpohjaan upotettu tunnustamaton tosiasia. Paasikivellä on varma lause. Muilla monta epävarmaa, kaikki parempia. Suomen peruskalliossa on huolestuttavia halkeamia. Leivonnaiset ovat rehellisimpiä, kuin karamellit. Dokumentti ei ole totuus, mitä helpotusta sekin voi pahimmillaan tarjota. Hieno asento, lienee epävarmuutta tai halveksuntaa. Vieressämme istuu kalat kopissa, siellä vettä, me istumme ilmassa. Käännetään sivua ja uusiudutaan.

*

Poliittinen teroitin, pieni vallankumous kynässä, joka kulkee sinne. Hedelmällisyyden mitta miehen ajatuksissa, nuo rinnat kiihottavat minua. Pelkoa tai jotain sen tapaista sanoissa. Ehkä se olikin katumusta. Myötätunto on hieno sana, tarkoitukseltaan mahtava. Kuka olikaan Suomen neljäs presidentti? Häviää, ja sana katoaa halveksuntaan. Laiskuus oikein käytettynä voisi olla hyve. Kaikista pilvistä ei sada. Vesi löytää monella tavalla tiensä mereen. Pitäisikö tiivistyä tähän paikoilleen? Suhteellinen kosteus 100 %, kosteuspiste. Ei tarvitse rakentaa patoja. Linnut ovat kovin vapauttavia, mitä jos ne eivät osaisi lentää? Pilkkaaminen tuntuu olevan helppoa. Sairasta rakkautta.

*

Taas kuivia ajanjaksoja sademetsissä, lohet osaavat osittain käyttää sitä hyväkseen. Joen luonne, sen labyrintti auennee minulle pian. Väritön varjo auringosta maahan, koulun seinään. Tasapaino. Omatuntoni ei ole täysin puhdas. Taidan saavuttaa vihdoin jotain. Tämä on enää tässä. Ei enää muualle tänään.

(2)

Auringon energia virtaa palleissani. Lämpötaloudellista luola-asumista kalliossa. Silmää nopeampi liike, kysymys on aivoista. Watteja sekä punaista säteilyä, kommunistit. Kääntöpiirit käänsi takkinsa ylösalaisin. Pöytä täyttyi hetkessä sekavista mielipiteistä. Katolla ihmisenpelätin. Varokaa varikset!

*

Pienet yksiköt ovat hyvin käyttökelpoisia. Kädet edessä, mutta ei estämässä. Investoinnit ovat kalliita. Mitään ei varsinaisesti tapahdu. Tuuli ja Aurinko ovat toisilleen sukua. Pienelle yhdyskunnalle pieni aromaa. Tuuli puhaltaa siitä suunnasta, mistä kuiskaus kuuluu. Tase oli myönteinen. Aallokossa vesi nousee ja laskee. Biomassan valmistuksessa käytetään pieniä lapsia. Tuhka kuulostaa jostain syystä lopulliselta. Kiinan maaseudulla on työntekoa hyödynnetty jo hyvin kauan. Kaatopaikoilla on loputon ihmiskohtaloiden näyttely. Hienot termit tuovat tai vievät uskottavuuden. Laajamittaisen käytön ongelmana on kuitenkin se, että sormet tippuvat lopulta pois. Italiassa tällaista tapahtuu usein.

*

Kivekset ovat peniksen kollegoita. SARS on raamatullinen vitsaus ja maailmanloppukin on ensi torstaina Japanissa. Olisi kliseistä väittää, että kirkon katolla ei seiso risti vaan dollarin symboli. Mukavuudenhaluisuudesta voi potea huonoa omatuntoa. Vankassa puussa voi olla ainekset runoon, ajatukset vain puuttuvat. Kynä, paperi ja ajatus. Hyönteiskauppiaan lompakko täyttyy perhosista. Siitin ei kuulu suuhun, mutta sinne se löytää tiensä joka päivä jossain päin maailmaa. Automatisoitu autotehdas toimii mekaanisesti, siksi autot eivät omista persoonallisuutta. Rostov on yli miljoonan asukkaan kaupunki.

*

Kerran kurkustani nousi kuplia ja minun oli vaikea hengittää, mutta siitä on tosin jo aikaa. Numeroidut listat ovat useimmiten tasa-arvon vastaisia. Nyt hän puhuu jo varhaismalleistaan. En osaa suhtautua tilanteeseen, jossa toinen kärsii toisen puolesta. En jaksaisi olla sijaiskärsijä. Innovaation kourissa on moni asia muuttunut paremmaksi. Vatsaani polttaa ja se heikottaa minua. Nyt minut pakotetaan lopettamaan. Ensimmäistä kertaa minut tapetaan liiallisen työnteon takia. Taas työttömänä.

(3)

Poikkeuksellista hälyä keskiviikkoiltana. Tekstiilityöt epäilevät valmistumistaan, koska kaapit tyhjenevät nopeasti. Sanat valuvat kielen liukuhihnalta ulos. 82 pistettä kohti näennäistä menestystä. Se niistä joilla on asiat huonosti, teillä on asiat hyvin. Selitykset löytyvät marginaalista. Ruokajonosta löydetty kielioppi osoittautui toimivaksi tietyillä työmaailman saroilla. Teitä sakotetaan omaisuutenne mukaan. Rahat on loppu, rakkaus varastettu. Potentiaaliset taidot ja setelit käteen, lähdemme Sisiliaan. Kuinka monelta puuttuu artikkelit? Syömme nyt vesistöjen nimet, paitsi järvet. Hotelli, siinä se. Osallistun hetkeksi heidän touhuihinsa. Numeroita betoniseinässä on kalan summa. Jostain syystä Pohjois-Italia otettiin esille, mielenkiintoni heräsi.

*

Hyväntahtoiset lihakset ovat nykyään harvinainen näky miehen yllä. Nämä ovat yhdeksän uutiset. Hyvät uutiset eivät ole mitään uutisia. Tarvitsemme lopullisen tiedon. Hän on tunnettu poikkeus, kadehdittu. Ulkopuolisen maailman unikuvissa kävelee vanha mies kädet selän takana. Ikivanha, ainakin 25 vuotta. Ikimetsä täyttyy kuusista. Rapistelua tyhjiössä. Emme tiedä, miten presidentti käyttäytyy kotonaan, yleensä hän asuu televisiossamme. Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri. Arvonimeni on kuolevainen. Valaiden prinsessa, mustaa ja valkoista. Pitäisi löytää oikeat vastaukset, saisi takkaan puita. Me usein tarjoamme vääriä vastauksia kuullaksemme oikeita.

*

Sieltä se vastaus nyt tulee, mikähän sillä on häntänä tänään? Fysioterapiassa nostetaan jalat maan päältä. Sairaala on sairaan koti. Miten janat voivat aaltoilla? Keski-ikäinen liikemies turvautuu jumalalliseen runouteen. Työtä tekevät vaikeat lauseet. Mittaamme parinsa menettäneen oravan ahdistuneisuuden. Vihreissä tuoleissa harmaat metallirakenteet. Hän ei hallinnut elämäänsä, oli sairas. Vanha ja moderni, kummalle olisin vihainen? Hanasta tulee usein vettä ulos. Nyt tullaan tähän todellisuuteen. Koukussani oli kilon siika. Sedälläni on syöpä ja enollani on arkkitehdin kädet. Monet homoseksuaalit ovat saaneet aidsin anaaliyhdynnässä. Onko antisemitismi selitettävissä vain ihmisten julmuudella?

*

Olio mutisee niin epäselvästi, että tulkitseminen on vaikeaa. Hän ei pysty vakuuttamaan minua inhimillisyyden olemassaolosta. Sinivalkoinen häpeä sykkii virolaisten prostituoitujen suiden edessä. Edessäni on lokki, mutta en vain näe sitä. Synti numero viisi, aktiivinen osaaminen. Kohta se on taas loppu ja voimme mennä. Kiihko on lähellä, mutta yritän olla innoittamatta itseäni. Fyysinen kosketus nähdään jostain syystä pahempana, kuin henkinen. Pettäjiä kyllä tulee riittämään. Ikkuna on auki, sadepisarat kiitävät seinään. Kynttilä valossa sammui.

(4)

Te ette voi puhua, teiltä puuttuu siveettömät ajatukset. Inhoan yksittäisiä sanoja, pitää oppia hallitsemaan isoja kokonaisuuksia. Hyvät varusteet maksavat paljon. Nuuska Muikkunen on lapsen päässä kiva, aikuisen aivoissa konflikti. Kädet ylös saman kaavan mukaan, emmehän halua aiheuttaa sekaannuksia? Kärpäsiä silmäkuopissa, lehmä kainalon ojassa. Se oli hyvää tietoa, sitä ei tarvitse edes hautoa. Missä on rahat? Saatte ne huomenna. Arpa on heitetty leijonan kitaan. Olkaa hetki hiljaa, kun täällä yksi ajattelee. Kiinalaisen raivostuttava naurahdus tarvitsisi tiiliskiven. Sormi korvaan. sitten nenään, sitten suuhun ja sitä samaa rataa viikon verran. Tämän tekee nainen. Hänellä on myös kultainen kello. Kello on edellä ja jäljessä. Kielessä piilee jo kauan sitten kadonneet arvot.

*

Jalat ovat kylminä, koska pidämme olioiden kuolemaa hassuna. Rengas ja huutomerkkejä. Punainen muovitikku liikkuu nopeasti ympyrässä. Johtuuko tämä kaikki buddhalaisista? Valo kulkee nopeammin, kuin ääni. Kuoropojat käyttävät suutaan muuhunkin, kuin laulamiseen. Mies on sosiaalinen saarnaaja. Hän on taivaassa, löysi aseen. Kunnollinen englantilaisaamiainen paisui kannabiksen polttamiseksi. Pellolla kasvaa koirien päitä, pian niitämme sadon.

*

Kärpänen lepää jäykkänä selällään, alustana on pölymetsä. Samainen kärpänen on kahden lasin välissä, molemmilla puolilla on erilaiset maailmat.

*

Kaunis puheen sorina käydään läpi juosten. Olen perheeni sekundaarituotantoa, jalostusarvo näkyy minussa. Pasteurella pestis versus Cygnus olor. Hupaisa sanaleikki. Dualismi on liian yksinkertainen ratkaisu. Keskukset ja vaikutusalueet. Palveluja tuottava ydin, usein tiheään asuttu. Keskuksen tuottamiin palveluihin tukeutuva harvaanasuttu alue. En tunne edes etsiväni vuorovaikutusta. Omassa yksinkertaisuudessaan ja tyhmyydessään blondi pyörii himokkaissa ajatuksissa. Suomalaisen kylän tulevaisuus näyttää kehnolta. Vastaustani ei hyväksytty, mutta yliopistollinen sairaala tarvitsee paljon sairaita. Lähdemme hierarkian alimmalta rappuselta. Rakennetaan Rooma uudestaan ja mennään myöhemmin elokuviin katsomaan sen uusi tuho. Vielä pyörähdys ja sitten hiipuminen.

Harri


Sivua muokattu 28.6.2003