Syksy

Kirjoittajan kuva

Syksy on matkalla. Tai niin ainakin odottaisi tähän aikaan vuodesta. Siitä ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, tuleeko kunnollinen syksy. Jos kukaan viime vuonna kiinnitti huomiota, muistaa että syksyä ei ollut, siirryttiin suoraan kesästä talveen. Minulle se oli pettymys. Olen aina ollut syksy-ihminen, vaikka viime vuosina olen ihastunut myös kesään. Mikään kuitenkaan ei voi voittaa sitä kauneutta, joka tulee punertavista lehdistä, kylmästä vesisateesta ja viimasta, märästä asfaltista ja pimeydestä. Asiat, joita henkilökohtaisesti odotan, useiden tuntemieni syksyn lasten tavoin.

Useita ahdistaa tuleva pimeys ja ankeus, luonnon hiljalleen sammuminen lämpimän ja valoisan ajanjakson jälkeen. Miksikäs ei surkuttelun sijaan etsisi vaihtuvasta ja alkavasta vuodenajasta jotain positiivista? Vaikka värikkäästä luonnosta ja ihmeellisestä kiertokulusta nauttiminen. Jos ulkona ei viihdy pimeällä ja märällä kelillä, voi sitten puuhata kotona kesällä tekemättä jääneet asiat, tai vaikka vain hykerrellä pimenevässä illassa sohvan nurkassa nautiskellen olostaan. Sateestakin saa kaunista, jos hieman jaksaa ihmetellä ja etsiä. Loppuvasta kesästä ja alkavasta syksystä saa kerätä itselleen voimavaroja edessä olevaa talvea varten.

Aiemmin olen henkilökohtaisesti ajatellut kesän loppuvan elokuun alussa, mutta totuus on, että vielä on kesä. Ajatuksissani virallisesti syyskuu on viimeistään syksyn merkki, vaikka ilmat muuta näyttäisikin. Keskimäärin syyskuu on maapallolla lämpimin kuukausi. Tuo tilastototuus saattaa vaikuttaa hassulta, mutta se saattaa johtua siitä, että aiemmin syyskuu on ollut seitsemäs kuukausi kun vuosi on alkanut maaliskuusta.

Syksy merkitsee minulle henkilökohtaisesti lopun alkua ja uusien asioiden oppimista. Aina on ollut edessä koulun alkaminen, uuteen tutustuminen ja vieraus, tai vanhan jatkaminen. Tänä syksynä tilanne onkin täysin toinen kun valmistuin viime keväänä ja olen tällä hetkellä työmaailmassa. Tästä työpaikasta kuitenkaan ei ole täyttä varmuutta jatkoksi, joten edessä saattaa olla kuitenkin taas uuden opettelemista ja vieraita ihmisiä, tutustumisia. Ujoutta ja arkuutta. Syksy tuo usein myös paljon muistoja mieleen, ajanjaksosta jota kaipaan toisinaan kovasti. Ajanjaksosta, joka oli negatiivinen, mutta henkisen kasvuni kannalta positiivinen, jaksosta joka toi ihmiset vahvasti lähelleni ja uuden rakkaan lähimmäiseksi. Usein kadumme tekemiämme asioita, ajattelemiamme ajatuksia, toivomuksiamme. Mutta minä en tällä kertaa.

Kelmu


Sivua muokattu 7.10.2006