Kannattaako Suomi-brändiä kiillottaa

Kirjoittajan kuva

Kannattaako Suomi-brändiä kiillottaa?

Eräs toimittajarouva pakinoi radiossa Suomi-brändistä ja sen kiillottamisyrityksistä. Kun opiskelin Oulussa, kansalaistiedon tunnilla pohdittiin, kuinka Suomesta saataisiin kiinnostavampi turistikohde. Minä möläytin, että eikö ole hienoa, kun jollekin ulkomaanmatkaajalle Suomi on löydettävissä eksoottisen sulkeutuneena ja itseään mainostamattomana maana. Opettajani sanoi, että se oli huono mielipide, eikä minusta sen koommin pidetty Oulussa!

Mutta ei Suomesta kovin helpolla tehdä mitään top-10-turistikohdetta, sen sanelee sijaintimme Itämeren pohjukassa sekä ilmasto, jota emme paljon pysty muuttamaan. Olin kesällä Etelä-Euroopassa ainakin Ranskassa ja Italiassa, ja sikäläiset kysyivät välittömästi kuultuani minun olevan Suomesta, että eikö se ole hirveän kylmä maa. Etelä-Italiassa pyöräilevät roomalaiskaverit pitivät oikein hyvänä vitsinä, kun sanoin, ettei Suomessa mikään jääkausi ole.

Helsingissä oli joskus jaettavissa turisteille opaslehtinen, jossa kerrottiin, mitä Suomi ei ole. Siinä pyrittiin torjumaan sitkeästi kytevät väärät luulot Suomesta, kuten pingviinit ja jääkarhut. Hyvä että sellaisiakin lentolehtisiä jaetaan, mutta onko sitten esitettävissä, mitä Suomi on ja mitä Suomessa on? Musiikkisävelmämme ovat enimmäkseen mollivoittoisia, ja onko turisteille meidän kaupungeissamme esiteltävänä muuta kuin humalaisten karaokeeta? Hyvin vähän muuta. Ulkomaalaisten matkailijoiden palvelussa olemme varmaan jotakin Saksan tasoa, eli ei mikään varsinainen turistimaa. Ranskalainen rouva, joka onneksi osasi sujuvasti englannin kieltä, sanoi kuitenkin saaneensa Pohjoismaan-matkallaan Suomessa paljon ystävällisempää palvelua kuin Norjassa.

Tuskin lämpöön tottuneita etelämaalaisia kannattaa houkutella tänne talvella matkailemaan, täytyyhän heidän olla varustautuneita sellaisin lämpimin vaattein, joihin eivät ole kotimaassaan tottuneet. Kesällä on vähän eri asia, jos haluavat tulla vilvoittelemaan etelän hiostavasta kuumuudesta.

Joitakin luonnon rauha houkuttelee Suomeen etelämaiden ruuhkista. Lappi yhdistetään Suomeen eksoottisena kohteena. Samoin Suomi tunnetaan tuhansien järvien maana, siksi ulkomaalaisturisti kannattaa viedä ainakin yhtä lamparetta katsomaan. Suomen kieli eksoottisena kielenä saattaa kiehtoa, vaikka harva pystyy tai ehtii kielemme muotorakenteita opettelemaan. Jotain siitä voimme silti kertoa, sillä kielellämme on kyllä paljonkin annettavaa, sanotaanhan sitä italian ohessa Euroopan kauneimmaksi laulukieleksi vokaalien puhtauden vuoksi. Turistipalvelun ystävällisyyteen ja luontevuuteen meidän kannattaa varmasti panostaa; jos tulee väärinkäsityksiä kommunikaatiovaikeuksien vuoksi, ystävällinen hymy voi pelastaa koko maamme maineen. Ranskan vapaaehtoistyössä suomalainen työtoverini sanoi minulle epäilevänsä, että silmiin katsominen on melko suomalainen tapa. Siitä meille kasvatuksessamme muistutetaan tuon tuostakin, mutta ulkomaalaisissa hämmästyttää se seikka, että he kuuntelevat kyllä vaikka eivät katsokaan silmiin puhujaa.

Aaro T. K.


Sivua muokattu 7.10.2006