Kasvit, hänen luontonsa

Kasvit, hänen luontonsa

En kutsu edes väriksi

Loistavuus oli hiipunut ja tuikki enää harvoin. Mies oli repinyt hänestä liikaa. Vuosi ei mennyt nopeasti, päinvastoin tuntui ikuiselta.

- Tuolla asusteella hän on onnettomuusriski. Pelkäänpä, että seinät on maalattava.

Tämän sanoi itse asiassa pillin soittaja, eli pillisti. En tiedä, oliko keskustelussa muita. Henkilöllä, josta pillisti puhui, oli samanvärinen kolttu kuin muillakin. Kaikki talot näyttivät sairaaloilta, ja voin sanoa että katujen ihmiset eivät näyttäneet hoitajilta.

Hän ei luultavasti onnistuisi itse tuottamaan lääkettä vaivoihinsa, vaikka pillin soittaja niin sanoikin. Pillisti osasikin vain yhden sävelen, ja se oli paperilla. Kun he kohtasivat taas, pillisti repi hänet täysin auki ja jätti vain sen verran elämää, ettei toivo täysin kuollut. Se oli kahlaamista, mutta on hyvä tietää että kahlaaminenkin on eteenpäin menoa. Riittävällä ajalla hänestä olisi tullut ehkä vahva niin kuin ennen, mutta sitä aikaa ei tietenkään ollut. Ei tiennyt edes, tuleeko sitä koskaan olemaan.

- Et voi ollenkaan tietää, mitä siellä on, kun palaat, pillin sävelestä kuului.

Se sävel oli kuitenkin niin vakaa.

(Karitsat. Nämä karitsat liikkuivat hyvin hitaasti. Pillistin työmäärä väheni ja asiat kulkivat tahdissa. Klassista, kuinka siinä aina käykään, kun tahdin oletetaan säilyvän ilman, että ketään on puikoissa. Hänellä tahto tahdin muutokseen kasvoi valtavasti. Toisaalta, kun peilasi, varautui silti pettymykseen. Karitsat häviäisivät joka tapauksessa ja niin pillistikin, mutta ne kasvot eivät ollutkaan tunteista tehdyt, nyrjäytetty vain viekkaaseen maireuteen. Oikeastihan hän oli moninkertainen pillistiin verrattuna. Se, joka välitti hänestä, pelkäsi oikeasti vain itsensä ja muiden puolesta.)

Ketjuhan se, pillistillä

Miten sen saa päästä, että hän ei ole pillistin ketjun päässä? Niitä karitsoja ei olisi tarvittu alun perinkään. Se pillisti sai elantonsa verilöylyistä. Ahneus ja uteliaisuus tulivat tietysti häneltä, se vain oli luonnossa.

Tomas Glant